“D&I begint bij een veilige werkomgeving”
In dit interview vertelt Britt Breure, HR-directeur bij AFAS Software, over het belang van Diversiteit & Inclusie (D&I) op de werkvloer, hoe je dit aanpakt en welk effect het heeft op werknemers.
Als één van de finalisten van de Diversity & Inclusion Categorieprijs bij het HRtop100 evenement dit jaar, houdt Britt Breure van AFAS Software zich veel bezig met dit onderwerp. “Het is belangrijk om met dit thema bezig te zijn, gezien je werk bijna je tweede thuis is. Je bent daar soms vaker dan je daadwerkelijke thuis. Dan is het enorm belangrijk dat je je daar veilig en comfortabel voelt. Het is dan wel een zakelijke setting, maar ook daar moet je het gevoel hebben dat je jezelf kan zijn en je je niet anders voor hoeft te doen. Je moet open kunnen zijn over je seksuele geaardheid, afkomst en etniciteit. Wanneer dit niet kan, zorgt dit ervoor dat je naast de gebruikelijke zorgen op werk, ook nog eens zorgen over jezelf meedraagt.”

D&I staat dichtbij
D&I is een onderwerp dat Britt dichtbij staat. Dat zorgt er extra voor dat zij dit te allen tijde als hoge prioriteit aanschouwt. “Ik ben getrouwd met een vrouw. Toen ik jaren geleden kwam werken bij AFAS heb ik mij afgevraagd of zij dat daar wel zouden waarderen. Het bedrijf is van origine christelijk, dus dan weet je niet zeker of dat goed gaat. Gelukkig zat ik fout. Vanaf het eerste moment voelde ik mij geheel vertrouwd om open te zijn over mijn seksuele geaardheid. Het is zó fijn om het gewoon over mijn vrouw te hebben, in plaats van haar altijd mijn partner moeten noemen.”
Van entry level tot het hoogste niveau
“We zijn bij AFAS constant bezig met D&I. Dat begon door meer vrouwen aan te nemen. AFAS begon als een bedrijf met bijna alleen maar mannen in de biblebelt. 11 jaar geleden was slechts 13 of 14% van het bedrijf vrouwelijk. Inmiddels is dat 33%. Daar is hard voor gewerkt. We hebben een concreet actiepunt moeten bedenken en er elke dag aan gewerkt om ons daar aan te houden. We hebben erop gelet om vrouwen aan te nemen op alle niveaus binnen AFAS. Je begint met vrouwen aannemen bij entry level banen en zo kunnen zij omhoog klimmen tot het hoogste niveau.”
D&I een hoge prioriteit houden is makkelijker gezegd dan gedaan. “Hoewel wij goed ons best doen, heb je altijd momenten van pieken en dalen. De afgelopen jaren worden steeds minder vrouwen aangenomen en daar moet verandering in komen. Zo merk je dat D&I in een bedrijf niet een kwestie is van het er een keer over hebben en wat diverse mensen aannemen. Nee, je moet er echt constant mee bezig zijn.”
Ook is het belangrijk om diversiteit in alle lagen van het bedrijf te hebben. “Niet alleen de beveiliging en schoonmaakhulp moet divers zijn, maar ook de directie moet verschillende soorten mensen representeren. Denk hierbij aan het aannemen van mensen van verschillende leeftijden, afkomsten, genders en seksuele geaardheid. Door dit door het gehele bedrijf te verspreiden wordt het makkelijker om hier aandacht aan te blijven besteden.”
Een plek voor mensen met een beperking
“AFAS werkt momenteel samen met DownTownLeusden. Dit is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking een plaats wil geven in de samenleving. Dit doen zij onder andere door middel van het zoeken van stage-, werk- en dagbestedingsplekken. AFAS is één van die plekken waar deze mensen terecht kunnen. Zo hebben wij nu mensen met het Downsyndroom in de keuken staan, wat een enorm succes is.”
“Onlangs is er een vrouw met hersenletsel aangenomen. Voordien werd zij altijd herinnerd aan wat zij niet kan, maar hier proberen wij juist dingen te vinden die wél lukken. Het is heel fijn om zoiets voor iemand te kunnen doen. Het lukt niet om bij wijze van spreken 150 van dit soort mensen aan te nemen, maar een paar mensen lukt wel en maakt echt verschil.”
Verschillende inzichten
“Bij D&I gaat het niet om gewoon quota’s halen. Je krijgt er andere inzichten door die je anders niet mee zou krijgen. Onlangs kwam ik op werk, toen de Ramadan net begonnen was. Daar trof ik op een tafel een schaal met dadels aan met daarnaast een korte uitleg over de symboliek van de dadel en hoe Ramadan in elkaar steekt. We hebben toen ook een keer de Iftarmaaltijd gegeten op werk. Het mooie is dat dit allemaal het initiatief was van onze Islamitische collega’s. Dat is toch prachtig? Zij weten dat dit een veilige omgeving is om hun religie te delen. Inclusie draait echt om luisteren naar anderen en openstaan voor nieuwe dingen. Zo kom je constant tot nieuwe inzichten.”
“Je werk is bijna je tweede thuis daarom is het enorm belangrijk dat je je daar veilig en comfortabel voelt.”
Tip voor D&I implementeren bij jouw bedrijf
“Laat ik voorop stellen dat echt iedereen zich hier bezig mee moet houden. Dit gaat namelijk helaas niet vanzelf. Een voordeel is wel dat D&I heel breed is. Je hebt dus allerlei dingen die je kunt bedenken om verbetering te brengen. Wat wel vaststaat, is dat je moet beginnen met een veilige werkomgeving creëren. Als je die niet hebt kun je allerlei leuke dingen bedenken, maar blijft niets plakken, omdat medewerkers zich niet vrij voelen om hun identiteit te uiten.
Verder moet je iets kiezen om mee te beginnen. Je moet ergens je focus op leggen, want je kan niet alles in één keer doen. Maak het klein en behapbaar om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Begin bijvoorbeeld met aan de voorkant mensen aan te nemen met verschillende achtergronden. Zo geef je mensen de kans om door te groeien en neem je mensen aan die kunnen helpen met het D&I beleid sterk houden door hun input te geven. Er zullen vast mensen in het bedrijf zitten die graag een rolmodel zijn voor D&I op het werk. Zo gaat het door heel het bedrijf leven en blijft het hoge prioriteit.”
