“Luister naar je medewerkers en doe er wat mee”
In dit interview met Christian de Waard, CEO van Effectory, lees je waarom het belangrijk is om te luisteren naar medewerkers, wat je moet doen met feedback en waarom luisteren zo’n waardevolle bijdrage kan leveren aan een organisatie.
Naar medewerkers luisteren en feedback ontvangen binnen een organisatie is onwijs belangrijk. “Je moet er op twee manieren naar kijken: het belang van de medewerkers en het belang van de organisatie. Luisteren naar medewerkers zorgt ervoor dat hun gevoel van zingeving wordt versterkt en dat zij zich gewaardeerd voelen, omdat hun mening serieus wordt genomen. Dat is in het voordeel van de medewerkers, maar ook heel waardevol voor de organisatie. Uit data blijkt dat goed luisteren een hogere bevlogenheid en betere personeelsretentie oplevert. Je profiteert als organisatie ook van het feit dat medewerkers positief over je praten en je aanraden aan anderen. Als organisatie profiteer je veel van de (positieve) mening van medewerkers.”

Gij zult luisteren, maar hoe?
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om te luisteren. Dat moet je op een goede manier aanpakken. “Gij zult luisteren, de kunst is hoe je dit doet. Luisteren is voor ons, Effectory, als eerste begrijpen wat een organisatie doet. Een supermarkt moet geheel andere vragen stellen aan hun medewerkers dan een ziekenhuis. Je moet namelijk vragen stellen aan de hand van organisatiedoelstellingen. Met een goede strategie, stel je vragen die het meest nuttig zijn voor het bedrijf en de medewerkers.”
Juiste plaats, juiste persoon
“Verder is het belangrijk om na te denken waar je feedback over vraagt en aan wie. Vragen stellen aan iemand die geen benul heeft van het onderwerp, levert weinig op. Stel de juiste vragen, aan de juiste persoon, op het juiste moment. Dat klinkt simpeler dan het is. Bij Effectory zijn wij al 25 jaar bezig met dit optimaliseren. De kunst is goed begrijpen wat een organisatie is en wat deze doet om vervolgens op het goede moment de vragen te stellen.”
Feedback op maat
Na het luisteren, moet er ook wat gedaan worden met de verkregen informatie. “Luisteren is stap één, de volgende stap is de beste manier vinden om de feedback te verwerken. Let erop dat je de informatie afstemt op degene die het gaat lezen. Als directielid wil je andere dingen weten dan de teamleader van een klein team. Rapporteer de informatie op een begrijpelijke manier en includeer alleen informatie waar de persoon wat aan heeft. Effectory zorgt ervoor dat organisaties alleen informatie ontvangen waar zij meteen mee aan de slag kunnen. Maak het begrijpelijk, laagdrempelig en, als het kan, leuk!”
“Voor een bedrijf dat meubels met een stap-voor-stap handleiding aanlevert, hebben wij een rapport aangeleverd dat op dezelfde manier de feedback van hun medewerkers weergeeft. Dat is een heel begrijpelijke manier van informatie overbrengen én leuk om als bedrijf te ontvangen. Een ander bedrijf, CERN, wil alles tot op de komma nauwkeurig weten. Aan hen leveren wij dan dus een heel diepgaand en grondig rapport waar alle moeilijke cijfertjes en statistieken in zitten. Je moet feedback rapporten laten aansluiten bij de gebruiker.”
Perspectief bieden
Met alleen statistieken aanbieden zonder context, help je een bedrijf niet genoeg. Je moet perspectief bieden. “In een ziekenhuis beleven medewerkers hun werk anders dan mensen die werken in een bank. Om aan de slag te kunnen gaan met cijfers uit een rapport, moeten zij zich kunnen vergelijken met een soortgelijke groep. Probeer dus een ziekenhuis met een ziekenhuis te vergelijken en een bank met een bank. Dit geeft de gebruiker inzicht in waar zij zichzelf kunnen plaatsen aan de hand van cijfers.”
“Een ander mooi voorbeeld daarvan is een groot management approval onderzoek dat werd gedaan. Er werd aan verschillende werknemers gevraagd hoe tevreden zij waren over hun leidinggevende. In Japan bleek dat 79% van de werknemers bij een bedrijf tevreden waren over hun leidinggevende. In Italië leverde een leidinggevende 39% tevredenheid op bij hun werknemers. De eerste aanname is om zich op de Italiaanse leidinggevende te richten. 35% is immers een stuk lager dan 79%. Hier komt het belang van perspectief kijken. In Japan ligt de tevredenheid van werknemers gemiddeld op 85%. In Italië is dit 35%. Met deze nieuwe informatie wordt duidelijk dat de Italiaanse leidinggevende het juist heel goed doet en er bij de Japanse persoon aandacht gegeven moet worden aan verbetering.”
Luisteren is één, handelen is goud
Moraal van het verhaal? “Ik ben er heilig van overtuigd dat als je niet luistert naar medewerkers, je onderaan komt te staan. Helemaal in een arbeidsmarkt die vergrijst en een tekort aan talent heeft, zorgt luisteren ervoor dat het aantrekkelijk blijft voor huidige medewerkers om bij het bedrijf te werken. Ook moedigt het potentiële nieuwe medewerkers aan om bij je te komen werken. Mensen kiezen er niet voor om bij je te werken, als je niet open staat voor hun suggesties. Luister en doe er wat mee.”
